7. lokakuuta 2012

Perillä tölkki mieheen – 29.7.


The end of 500 km paddle from the Mackenzie Mountains to the Dempster Highway ferry
I had two cans of Kokanee, which I saved to Dempster Highway.


Sunnuntaiaamu  29.7.

Heräsin 9:30. Yöllä tuntui kaltevalla pinnalla maatessa, ettei uni tule, mutta silti olo tuntuu levänneeltä. Vino makuualusta piti yöllä valppaana. Vähän kuin koko tämä retki.Matkaa on 30 kilometriä jäljellä. Edelleen hieno tyyni kesäaamu.

Ainakin Peelin osalta voi sanoa, että joki antoi meidän meloa sen. Isolla joella jokainen vastatuulipäivä olisi varmasti lisännyt päivällä tai päivillä Peeliin käytettyä matka-aikaa.
Kahtena ensimmäisenä päivänä virta auttoi 5-7 km/t. Virta tuplasi matkavauhdin. Kun virtaus hiipui, oli hyvää onnea, että vastatuuli pysyi poissa.

Eilen illalla leirin löytymisen hankaluus ei toisaalta olut iso juttu, etenimme silti koko ajan kohti pämäärää.

Sunnuntai 29.7.

Oli hieno ja helteinen päivä. Raskas. Joki on varmaan kilometrin levyinen ja jokainen näkyvä osuus kestää ja kestää meloa. Seuraava mutka ei millään lähene ja kun se vihdoin on kohdalla, alkaa uuvutttavan pitkä kaarre ennen seuraavaa suoraa. Virta nostaa välillä nopeuden kymppiin, mutta sitten taas lipsahdamme matalaan, seisovaan veteen. Elämänmerkkeinä näkyy neljä vaatimatonta mökkiä.

Vastaan tulee moottorivene. Juomatauolla sama vene tulee takaisin ja ajaa rantaan juttelemmaan kanssamme. Ystävällisen oloinen ahavoitunut ntiaani ajaa venettä, kyydissä kaksi herttaista intiaaninaista. Mies on itse tehnyt veneen, laatikkomallinen tasapohjainen isohko, noin kuusimetrinen avoin vanerivene. Pitkä, loiva keula helpottaa rantautumista mutaisella joella.

Lopulta näemme lossin.  Dempster highway. Rantaudumme ensin ennen lossia ja kyselemme ranalla olevilta kalastajilta leiripaikkaa. ”Anywhere” vastaa enimmäinen kaveri. Suosittelee silti melomaan alavirtaan lossin ohi. On kuulemma rauhallisempi paikka. Liikenne lossilla on jatkuvaa. Kuorma-autoja, rekkoja ja hervottoman isoja 4-veto pic-up truckeja, joissa kaikissa näyttää olevan pidennetty matkustamo.

Rantaudumme satakunta metriä lossin alapuolelle. Olen säästänyt kaksi olutta. Juommen ne rantautumisen  kunniaksi. Joella tapaamamme intiaaniporukka tulee vielä autolla moikaamaan meitä.

Etukäteen mainostettu leirintäalue on kilometrin päässä rannasta ja kuulemma suihkut eivät toimi. Fort McPhersonin ainoassa hotellissa on yksi vapaa huone, 200 CAD/yö, liian kallis meille. Jatkamme telttailua tälläkertaa liikenteen ja lossin hurinaa kuunnellen. Turvallisia ääniä molemmat.

21:35 (Yukonin aikaa, vaihdoimme toiseen aikavyöhykkeeseen, mutta elämme silti Yukonin ajasssa.) Toivottavasti omaiset Suomessa ovathelpottuneita, kun tulimme perille kaksi päivää etuajassa. Kännykkä ei toimi eikä radiostakaan kuulu mitään. Liftaamme huomenna kaupunkiin ja koitan sieltä soittaa Riitalle.

22:00 Nati + Gulak 0 km / 7

P.s. Iltapalaksi kiehautin pussikeiton makaronilla höystettynä. Jälkiruuaksi puolen nyrkin kokoinen pala kuumassa  lötsähtänyttä edamia. Eväät käy vähiin. Hyttyset on rantapusikossa äkäisiä, onneksi teltassa saamme olla niiltä rauhassa.

Kyllä tämä reissu kaikkineen on ollut siihen käytetyn ajan ja puuhan väärti. Kiitos Peelille, että saimme sen meloa. Snakeriverille kanssa kiitos, vaikka kovin joki pyristeli vastaan.

Huh, yksi Snake River Expedition 2012 -seikkailun osa on kunnialla takana.


Hyvästi Peel River – 28.7.

Thank you Peel to let us paddle you.

Lauantaiaamu 28.7.

Taivas ei pudonnut niskaamme. Yläpuolellamme joen törmällä on iso kallistunut kuusi, jonka joenpuoleinen juurakko on tyhjän päällä. Ainoa siedettävä teltanpaikka on juuri puun alapuolella.
Sihtailimme illalla, että mihin kuusi kaatu. Toisaalta olemme nähneet paljon vstaavia kallistuneita kuusia, mutta emme ole kertaakaan nähneet puun kaatuvan jokeen.Satoja kilometerejä joenrantaa ja juuri tähän pitää panna teltta.

Yöllä maha tuntui kummalliselta. Oletettavasti runsaasta saviveden juomisesta kuumalla joella. Tuulee yläjuoksun suunnalta. Meille myötäinen. Muuten pilvipoutaa, 19 astetta celsiusta, näyttää Suunnon kello. Kirjoittelen tätä aamusateen kostuttamaa Devoldin aluspaitaa (päälläni) kuivaten.

Lauantai 28.7.

Edelleen hieno melontakeli ei edes niin hiostava kuin eilen.

Teimme taas viisi tunnin settiä. Viimeinen taisi venyä yli kahteen tuntiin: ensin ajettiin matalaan umpiperään, tuli runsaan kilometrin paluumelonta. Laskeva vesi paljasti rantaan saakka ulottuvan mutakielekkeen, joka piti kiertää.

Onneksi emme juuttuneet mutaan. Veden koko ajan laskiessa olisi vapaaseen veteen pääsy tahmeassa mudassa ollut vaikeaa. Laskeva vesi paljastaa myös joen ranoilla usean metrin levyisiä pehmeitä mutarantoja. Niiden yli on liki mahdotonta kulkea saati saada varusteet ja kanootti yöksi kovalle maalle.

Melomme pitkään, ennenkuin löydämme kovan rannan ja edes välttävän paikan teltalle. Nukumme kohtalaisessa rinteessä, sentään päät ylärinteen puolella. Leiri numero 13 on nimensä mukainen. Mutta kyllä tässä yhden – viimeisen – jokiyön nukkuu.

Keitämme iltanuotiolla termoskannuun kuumaa vettä, ettei aamulla tarvitse tehdä tulia. Ruoka on riittänyt pienellä säännöstelyllä. Lähinnä herkut on loppu. Pari liha- ja muutama hedelmäsäilyke olisi voinut vielä olla matkassa. Viimeiset litaryypyt sentään saadaan. Nyt on pullot tyhjät.

Toivottavasti kaksi kuraista melojaa saa huomenna jostain kortteerin.

Nati 00.44 Nati + Gulak 22 km / 14 m togo

Ps. kaikkiaan on nyt melottu 475 km.

Lumi teki enkelin eteiseen 424 kilometriä sitten – 27.7.

If you cant´t drink enough, pour it to the ear. Tropical Peel River!
Perjantaina 27.7

Helle ja kevyt myötäinen etelätuuli jatkuu. Joki auttaa matkantekoa edelleen. Saamme jokaisella  viiden tunin sessiolla melottua 12 kilometriä. Runsaan 400 kilometrin kohdalla näemme ensimmäisen ihmisasumuksen. Intiaanien vaatimaton metsästyskämppä. Emme mene maihin. Vähän myöhemmin on toinen, karttaankin merkitty kämppä, Cabin. Kolme yhden huoneen keskeneräisen näköistä mökkipahasta ja hirveästi hyttysiä. Rannassa on mustakarhun jäljet. Lajin tunnistaa lyhyistä etukäpälän kynsistä. Valkopääkotkapariskunta lähti edestämme lentoon.

Joella olen kuin Mississipijokilaivan kapteeni kun metsästän etenemistä auttavaa päävirtaa liki sileästä virrasta. Vähän tulee erimielisyyttäkin, kun keulamies haluaa okaista mutkissa, vaikka juuri aamulla olin todistanut, että päävirtaa kannattaa noudattaa. Muistutin keulamiestä, että olen täällä a) ekaa kertaa ja b) haluan nauttia etenemisestä omalla tavallani. Meni perille.

Leiripaikka löytyy täpärästi 62 kilometrin kohdalta. Niemi, jossa vähän tuulee. Teltalle ei vaan tahdo löytyä ihan vaateria paikkaa, mutta on sentään päät ylhäällä. Välipalat alkavat käydä vähiin. Avataan viimeinen lihapurkki, puoli purkkia keittokinkkua illan risoton höysteeksi. Loput syödään huomenissa.

Läps! Rannasta lähti aimo molskahduksella meihin kyllästynyt majava. Muutoin on hiljaista. Ei paarmoja ulkoteltan katossa. Jokikin on ihan hiljaa.

Vettä on edelleen paljon, mutta suunta on laskeva. Onneksi vettä on paljon, niin rantojen mutainen osuus on lyhyt. Kokeilen jokiveden soudattamista harsopyyhkeeni läpi. Toimii osin: pyyhe muuttuu mudasta ruskeaksi, mutta vesi pysyy silti sameana.

Nati 23.40 auringon paahtamat punanaamat menevät nukkumaan + Gulak 76 km / 17 m togo

P.s. kaksi kärpästä: sidoimme kanootin telttaan kiinni, koska lähimmät puut ovat korkealla törmän päällä. Jos kanootti lähtee, lähtee telttakin.

Iso joki on armollinen – 26.7.

Where is all the privacy? We should be paddling a remote river. This morning came one aeroplane and one paddler. Only two weeks solitary paddling.

Torstaina 26.7.

Vilskettä: aamulla hurahti leirin ohi vihreä Oldtown Tripper solomelojan kuljettamana. Huiskuttelimme puolin ja toisin(*

Hieno sää siivittää meidät matkaan jo puoleltapäivin. Vettä, isoa vettä riittää ja vauhti on entisenlainen. Joki putoaa noin metrinkilometrillä ja nopeus koukkii edelleen kympin päälle.
Urakoimme viisi tunnin sessiota ja melontojen väliin puolen tunnin maatauolla kahvia, voileipää, persikka purkki ja paahdettuja maapähkinöitä. Laurilla on vähän ongelmia puutuvien nilkkojen kanssa. Hän virittää säärien alle taripilla topatun kuivapussin .

Teemme leirin, kun gepsi näyttää päivän saaliiksi 62 kilometriä. Reissun paras etenemispäivä.
Ilta näyttää sen verran hienolta, eteme viritä tarppia. Pääsemme näin puoli tuntia aikaisemmin ruuanlaittoon ja myös aikaisemmin nukkumaan. Corned beef pasta ja nescafe on illan menu.Ihailemme hiljaista maisemaa ja matalalta paistavan auringon valaisemaa jokea.

Joki on nyt iso. Paikoitelle leveyttä on hyvin puoli kilometriä. Yli satametriset hiekkatörmät valuvat suoraan jokeen. Törmät ovat kilometrien pituisia. Välillä näkyy hurjien maanyöryjen arpia penkoissa.
Toivomme huomiseksi samanlaista päivää, tai mieluummin koko loppumatkaksi.
Meillä on varaa pitää yksi sadepäivä, mutta jos tulee kovaa pohjoistuulta on eteneminen työlästä suojattomalla joella.

Tämä oli hyvä Peelin avaus. Olemme molemmat tyytyväisiä.

Nati 23.05 Gulak 138 km / 46 m togo
---
*) Tapasimme soolomelojan myöhemmin päivällä. Hän on kanadalais-tanskalainen eränkävijä. Meitä hieman nuorempi, kookas ja raamikas kulkija. Oli lähtenyt Elliot Lakelta (1150 m) 6.7. Tullut- Hart ja Peel-jokia.  Peelillä on isoja koskia ja pahamaineinen Aberdeen Canyon, kymmenisen kilometriä pitkä kantotaival. Matkaajalla oli mukanaan jonkinmoinen kärry kanootin kuljettamiseen maitse.