27. elokuuta 2012

Täpärästi ennen Isoa Kanjonia - 17.7.


The middle of the Big Canyon. Carrying gear & canoe using left side is not a big deal as long as you have about 45 meters of rope to rig to the slope for climbing.

Tulimme isolle kanjonille, joka on tällä vedellä ohitettava maitse. Päivän saldo 15 km.

Aamu alkoi hitaasti. Sataa ja kylmyys ottaa päähän. Vetkuttelemme aikamme, mutta lopulta lähdemme. Virta on todella vauhdikasta 10-13 km/t.

Odotamme isoa kanjonia ja epäilyttävän mutkan kohdalla menemme maihin ja kiipeämme töyräälle tähystämään.

Yhden turhan hälytyksen jälkeen näemme kanjonin. Olemme vaan rantautuneet joen väärälle puolelle.

Teemme huolella melontasuunnitelman, jonka avulla pääsisimme rantautumaan ennen kanjonia joen vasemmalle rannalle. Yortys onnistuu, mutta melominen poikkivirtaan kiivaassa vedessä on jännää. Turhia toleransseja ei jää.

Kanoottimme oikealla keskellä.
Our canoe on the middle right
Kiipeämme töyrään päälle ja kauhistelemme kanjonin. Löydämme hyvän polun tavaroiden ja kanootin kantamiseen kanjonin ohi. Noin 300 metrin kantomatka ehkä 15-metrisen mäen yli. Alussa jyrkkä hiekkarinne, loppumatka loivaa ja lopussa jyrkkää alamäkeä.

Lauri tekee maukkaan kinkkurisoton.

Nyt teltassa - ei kuulu sateen ropinaa. Taustalla pauhaa kanjonin koski kuin iso teollisuuslaitos.

385 togo, 663 m. 2213 Nati + Gulak.

P.S. Söin risoton Riitan minulle pakkaamilla puikoilla. Lauri tyytyi lusikkaan.

Vuoriston vaihto – 16.7.

Paddling through a changing mountain valley. This was one of the most challenging stretch to paddle. Heavy rain did not make it easier. I don't know how this place changes with different waterlevels, but I recommend to check this part before going in (about 3 km upriver from this place). We did not & it was quite interesting.

Huono aamu: sataa kaatamalla eikä tarppia ole viritetty. Millään ei meinata lähteä käyntiin.

Minä tyhmä puen leirivaatteet päälle ja kastelen ne aamupuuhissa. Melontakamat ovat olleet ulkona narulla ja kastuneet. Vaihdan kastuneet vaatteeni märkiin melontavaatteisiin. Ovat ainakin tuulettuneet.

Corned beef -aamiainen pelastaa päivänalun. Corned, sipulia ja purkkipapuja. Nam, tällä jaksaa meloa.

Matka taittuu helposti ja joutuisasti. Kahdesti nousemme maihin jaloittelemaan ja lämmittelemään.

Päivän finaali on syöksy kahden vuoriston välisen solan läpi. Ei ole varsinainen kanjoni, mutta vuoret tulevat molemmilla rannoilla jokeen saakka. Vesi menee kovaa ja me myös. Nopeus 13 km/t, isoja kiviä ja kohtalaisia aaltoja.

Solan lopussa alkaa sataa kaatamalla ja mun rillit kastuu niin, etten näe kunnolla. Pakko mennä rantaan. Tuikataan Laurin kanssa virran poikki matalaan kivikkorantaan.

Leirin teko aloitetaan tarpista. Korkea joenpenkka suojaa leiriämme navakalta pohjatuulelta, joka tulee laaksoa pitkin alavirran suunnalta. Vuoret ovat pilvien peitossa, on hämärää.

Lauri putoaa risukuorman kanssa joenpenkalta alas mukulakivikkoon. Näyttää pahalta, mutta onneksi vauriot jäävät lopulta vain henkiselle puolelle.

Keitän perunoita ja porkkanoita. Tulen saimme aikaan pitkän yrittämisen jälkeen. Reissun hankalin tulenteko. Kaikki on märkää.

Nyt illalla näyttää kirkastuvan. Nähdään sitten aamulla, kuinka kävi.

Huomisen ohjelmassa on iso kanjoni. Se  ohitetaan kantaen. 400 km togo, korkeus 702 m. Niin hämärää, etten näe lukea. Nati 2217