3. kesäkuuta 2012

Suomea ristiin rastiin – Kanadan metsissä.

Olen reissujani suunnitellessa mitoittanut matkoja ja jokia Suomeen. Se antaa hyvän perspektiivin retkeen. Nyt se on vieläkin helpompaa, koska Helsinki ja Whitehorse ovat käytännössä yhtä kaukana pohjoisnavalta. (Kiitos Googlelle kartoista.)

 Ylempi valkoinen neliö on Suomen kohdalla, alempi palanen Kanadassa, Yukonissa.

Suomeen suhteutettuna tulemme reittilennolla Vainikkalaan (Whitehorse). Sieltä Kanoe People vie meidät autolla n. 410 km Iisalmen ohi Kiuruveden suntaan (Mayo). Seuraavana aamuna klo 8 Black Sheep Aviation & Cattle Co. Ltd:n Beawer-vesitaso lennättää meidät n. 280 km koilliseen, Kuusamoon (DuoLakes).

Kuusamosta alkaa melonta. Melomme kolmen viikon aikana 500 kilometriä Pelkosenniemelle (300 km Snakeriveriä ja 200 km Peelriveriä Dempster Hwy:n lossille).

Lossilta saamme autokyydin, noin 600 kilometriä Pietarsaareen (Dawson City). Tutkailemme kullankaivajien kaupunkia pari päivää ja sitten hyppäämme bussiin ja köröttelemme 500 kilometriä lähtöpisteeseen Vainikkalaan (Whitehorse).


Retken profiili eroaa vähän Suomesta, meillä ei ole järviä, joiden pinta on 1200 metrissä eikä maanteitä, jotka kulkevat 1300 metrissä. Ja muutenkin maisemat on aika mäkisiä. Luonnonrauhaa pisaa, sillä Yuokinin osavaltiossa on n. 36 000 asukasta, joista 26 000 asuu Whitehorsessa. Asukastiheys on 0,07 asukasta neliökilometrillä.Our journey put on the map of Finland. Green=by car/bus, blue=paddling, yellow=by plane. There is a small adjustment: actually Whitehorse and Helsinki, my hometown is on the same latitude 60 deg North. On this map the starting point is about 50 miles north and some 150 miles east from Helsinki. Otherwise the route wouldn't fit within Finland (white border).


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti